Tygodnik Tucholski 38

Standardowo w kuchni na ścia- nach królują płytki i to jest jed- na z praktyczniejszych rzeczy w tym pomieszczeniu. Łatwo je zmyć, utrzymać w czystości. Ale po kilku latach przestają być w trendach, opatrzyły się i może warto pomyśleć o jakiejś zmia- nie lub urozmaiceniu. Bez pleśni Jednym ze sposobów na „od- młodzenie” płytek jest poma- lowanie ich specjalną far- bą. Zanim jednak do tego przystąpimy, musimy płytki bardzo dokładnie oczyścić. Trzeba się po- zbyć tłustych plam, pleśni i osadów. To samo trzeba zrobić z fugami. Jeśli płytki są ukruszone, nale- ży je najpierw naprawić. Wszelkie rysy i pęknięcia powinny zostać wygładzo- ne, ponieważ jeśli się te- go nie zrobi, będą one wi- doczne po pomalowaniu. By zniwelować wszelkie usterki na płytce, trzeba użyć specjalnego pro- duktu. Jest on dostępny w sklepach budowlanych. Gdy to już będzie goto- we, możemy przystąpić do malowania. Są dwie opcje: zamalowujemy kafelki razem z fugami al- bo tylko kafelki, a fugi po- krywamy innym kolorem. Jeśli wybieramy pierwszą opcję, to najpierw maluje- my spoiny, a potem płytki. W drugim zaś przypadku najpierw płytki, a gdy wy- schną, to dopiero fugi. Robert Szczepański , fachowiec z wieloletnim doświadczeniem odradza malowanie płytek. – Toǡjest powierzchnia szklista, żeby był zadowalający efekt, trze- ba by było kilkakrotnie jeǡprzema- lować. Będzie duże zużycie farby, aǡtaǡdoǡtanich nie należy – mó- wi. To, czego nie poleca, to ma- lowanie płytek na podłodze. – Toǡjest powierzchnia, poǡktórej się chodzi, jest często używana iǡmoim zdaniem farba będzie się poǡprostu zǡczasem wycierała, po- dobnie jak gumolit – mówi. Brokatowe spoiny Płytki w kuchni można upięk- szyć, zmieniając po prostu kolor fugi. Kolorów są dziesiątki. Tyl- ko od naszego pomysłu zależy, na jaką barwę się zdecydujemy. W trendach są fugi czarne, srebr- ne, standardowe białe, z broka- tem. Trzeba jednak spojrzeć na całe pomieszczenie, bo mo- że kolor fugi to detal, ale jednak ważny. – Zdejmowanie starych fug jest bardzo proste. Można toǡzrobić ostrym nożykiem. Trze- ba tylko uważać, byǡprzy okazji nie porysować płytki – mówi Robert Szczepański. Gdy wydrapiemy starą spoinę, trzeba wszyst- ko dokładnie oczyścić z kurzu i pyłków. Brzegi płytek oklejamy taśmą, żeby fuga wyszła rów- no. – Fugę nakładamy gumową packą doǡfugowania. Nakładamy iǡzostawiamy doǡpodeschnięcia. Potem przecieramy wilgotną gąb- ką poǡcałej powierzchni płytek, że- by wygładzić wszelkie nierówności – dodaje Robert Szczepański. Malowanie i tapetowanie Dość niedrogą opcją jest zastosowanie plastiko- wych osłonek na ściany. Za jedną płytę o roz- miarze 60 na 100 cm zapłacimy 10-15 zł. Imitują troszkę płytki ceramiczne i nie są już tak drogie. Są ich ty- siące wzorów i kolorów. To tylko od nas zależy, na co się zdecydujemy. Można je przytwierdzić do ściany specjalnym klejem, nawet gdy pod spodem znajdzie się olejna lamperia. Są naprawdę proste w układaniu. – Doǡtego bardzo łatwe wǡutrzymaniu czy- stości. Nie widać naǡnich smug, zacieków – dodaje Robert Szczepański. Są też specjal- nie farby i tapety do kuchni. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na to, by były odporne na działanie wilgoci, ścieranie i powstawanie pleśni. Do kuch- ni polecane są tapety winylowe i z włókna szklanego, które, jak zapewniają producenci, są od- porne na działanie wilgoci. Można je też czyścić. Kolorów i wzorów są dziesiątki. Robert Szczepański zaleca stosowa- nie farby i tapety na ścianach, przy których nie stoi kuchenka, zlewozmywak czy blat roboczy, bo bardzo łatwo je otłuścić czy zostawić resztki jedzenia na ta- kiej ścianie. – Zǡdoświadczenia zawodowego wiem, żeǡ nawet najlepsze farby doǡkuchni poǡkil- kukrotnym czyszczeniu iǡszoro- waniu nie sąǡjuż tak efektowne. Natomiast jeśli chodzi oǡtapety, toǡ pod wpływem pary poǡ około trzech latach zaczną się odkle- jać – dodaje. Bez filozofii Najlepiej w kuchni i tak spraw- dzą się płytki. Nie trzeba ich stosować w całym pomiesz- czeniu, ale w tych miejscach, gdzie np. są blaty robocze czy kuchenka. – Ich ceny sąǡnapraw- dę różne; odǡkilkudziesięciu zło- tych zaǡmetr kwadratowy doǡkil- kuset – mówi. Specjalista do- daje jednak, że w małej kuchni najwygodniej będzie układać te o rozmiarze 20 na 25 cm. – Kła- dzenie płytek toǡnaprawdę żadna filozofia – zapewnia. Ale zanim się do tego zabierzemy, musimy zaopatrzyć się w kilka sprzę- tów: packi, grzebień do nakła- dania kleju, krzyżyki, kliniki, ła- tę startową do podtrzymywania kafli na ustawionej wysokości wraz z poziomem, przecinarkę do płytek, otwornicę diamen- tową, klej. Kafelki najlepiej kłaść na prostą ścianę, aby zaoszczędzić na grubych war- stwach kleju. – Byǡ taka była, można zastosować tynk lekki odǡ prostowania, wygładzania iǡpionowania ścian – radzi Ro- bert Szczepański. Płytki można też kłaść np. na olejną lampe- rię. Zanim się to zrobi, ścianę należy dokładnie posmarować produktem sczepnym. – Musi on schnąć 10-12 godzin – do- daje. Potem nakładamy klej i układamy płytki. Warto też być „uzbrojonym” w poziomicę, że- by wszystko było równe. Tekst i fot. Danuta Niedzielska Detalami wǡjednym kolorze także można odświeżyć kuchnię. Naǡkuchenną ścianę można też położyć plastikowe osłonki. Grzebień doǡ nakładana kleju pod kafelki. Packi potrzebne przy nakładaniu fug. Nie zawsze mamy spo- re środki, by przepro- wadzić gruntowny re- mont nawet niewielkiej kuchni, bo koszty i tak pójdą w tysi ące z ło- tych. Jest kilka spo- sobów, by zmodernizo- wać takie pomieszcze- nie. Warto rozwa żyć kilka opcji, by potem coś wybra ć, aby by- ło na nasz ą kiesze ń, a jednocześnie trwałe i efektowne. Kuchennym ścianom można dodać nowego blasku Zabierając się za modernizację kuchni, i tak trzeba będzie wysupłać trochę grosza. Warto rozważyć różne opcje. Od- świeżenie ścian w jakikolwiek sposób na pewno poprawi wygląd naszej kuchni. Można też przeprowadzić meta- morfozę np. malując fronty szafek albo w jednym kolorze zestawić różne dodatki jak taborety, lampy, relingi. Zdaniem Roberta Szczepańskiego nakładanie pły- tek nie jest skomplikowane. Trzeba tylko dobrze się doǡtej pracy przygotować. TWÓJ DOM 4

RkJQdWJsaXNoZXIy NzY2NjE=